top of page
pinakidoula3.png

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: Σιφνέικος Γιαλός – Λιβάδι (Κάμπος)

Αγροτική Κληρονομιά

Θεματική: Πολιτιστική
 

pinakida3data.jpg

Σύνδεση με άλλες διαδρομές: Διαδρομή 1, 1Α και Διαδρομή 5.

Χρήσιμες πληροφορίες: Ο τρύγος των αμπελιών γίνεται στα τέλη Αυγούστου και το μάζεμα των ελιών τους τελευταίους μήνες του φθινοπώρου. Αν θέλετε να απολαύσετε ζωντανό το αγροτικό τοπίο της Αντιπάρου επισκεφθείτε τη διαδρομή αυτό το χρονικό διάστημα!

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινή ποδηλασία και ο βαθμός δυσκολίας της είναι εύκολη. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η επιστροφή από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Λιβάδι με το Χωριό. 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η διαδρομή αρχικά διαγράφεται σε ύψωμα από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς το Χωριό και στη συνέχεια τη θέα προς τις δύο ψαραλυκές. Κατόπιν συναντώνται αγροτόσπιτα (αγροικίες) και καλλιέργειες, όπως αμπέλια και ελιές, μέχρι το τέλος της διαδρομής. Τις αγροικίες οι ντόπιοι τις αποκαλούν «κατικιές» και τα κτίσματα αυτά υπακούουν στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, είναι πέτρινα και έχουν μια σειρά από βοηθητικές κατασκευές της αγροτικής οικονομίας, όπως φούρνο και αλώνι. Η Αντίπαρος συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της κυκλαδίτικης αμπελουργίας και στη διατήρηση των αυτόχθονων οινοποιήσιμων ποικιλιών. Η παραγωγή του τσίπουρου (σούμα κατά την τοπική διαλεκτό) και τα «Καζανέματα» αποτελούν κοινωνικό γεγονός κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διεύρυνση της προστασίας της βιοποικιλότητας και στην αμπελουργία αλλά και η εν γένει προστασία και ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

xartispinakida3.jpg
daixorismostrace.png
bottom of page