Ταφόνι

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 11: Σωρός – Φανερωμένη

Θεματική: Γεωδιαδρομή
 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΦΟΝΙ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΑΦΟΝΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΩΣΤΗΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΩΣΤΗΣ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

ΓΕΩΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΣ

ΓΕΩΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗΣ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η Διαδρομή φτάνει στο νοτιότερο τμήμα του νησιού και από εκεί θα επιστρέψετε πίσω στον οικισμό του Σωρού. Οπότε ο συνολικός χρόνος πορείας είναι 2 ώρες και 30 λεπτά.

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το νότιο τμήμα της Αντιπάρου δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα σχηματίζοντας ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στον όρμο της Φανερωμένης, εντοπίζονται χαρακτηριστικές μορφές κυψελοειδούς αποσάθρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, γνωστές ως ταφόνι (tafoni). Τα ταφόνι σχηματίζονται από την έντονη αιολική και χημική αποσάθρωση. Ο πιο πιθανός μηχανισμός δημιουργίας τους είναι όταν το αλάτι εισέρχεται διαλυμένο στο νερό σε μικρορωγμές του βράχου. Με την εξάτμιση του νερού σχηματίζονται κρύσταλλοι άλατος που γεμίζουν τους κενούς χώρους και ασκούν τάσεις στο εσωτερικό των βράχων, με αποτέλεσμα ποσότητα του πετρώματος να αποσπάται, και με το πέρασμα του χρόνου οι κοιλότητες που δημιουργούνται να παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Επίσης, το τμήμα αυτό της Αντιπάρου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με τίτλο «Νησίδες Πάρου και Νότια Αντίπαρος» και κωδικό GR 4220025 (Ζώνη Ειδικής Προστασίας).

Πλέον της αξιόλογης γεωποικιλότητας και βιοποικιλότητας σε αυτή τη Διαδρομή συναντώνται, με μικρές παρακάμψεις από τον κύριο άξονα της, απομονωμένες παραλίες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε με ηρεμία τα δροσερά νερά!